Vasaru nomainīs rudens

Vasaru nomainīs rudens

Nedēļas sākumā joprojām turpināsies meteoroloģiskā vasara, un, lai gan anticiklona ietekme mazināsies, tam pavirzoties uz austrumiem, līdz ar D, DA vēju pie mums ieplūdīs vēl siltāka gaisa masa, maksimālai gaisa temperatūrai pirmdien sasniedzot +18 ... +21 C, bet otrdien jau visā valstī +20 ... +23 C.  Nu vasarīgi, septembra beigās! Pārsvarā bez nokrišņiem, bet nelielās teritorijās nevar izslēgt sīku lietu, jo debesīs bieži varētu būt apmākušās.

Nedēļas vidū Skandināviju šķērsos vairāki cikloni, līdz ar to trešdien lietus iespējams arī pie mums. Gaisa temperatūra šim laika periodam joprojām būs augsta, mākoņu ietekmē nakts uz trešdienu netiek prognozēta vēsāka par +12 ... +17 C, nu gandrīz kā vasarā. Lai gan arī ceturtdiena būs silta un maksimālā gaisa temperatūra vien nedaudz atpaliks no 20 grādu atzīmes, nedēļas nogale jau varētu būt izteikti rudenīga un iezīmēt meteoroloģiskā rudens iestāšanos.

Trešdien no Lielbritānijas uz Skandināviju pārvietosies aktīvs ciklons, kas savā ceļā tikai uzņems enerģiju un kļūs vēl dziļāks. Paredzams, ka visdrīzāk jau ceturtdien pa dienu, pūšot stipram un brāzmainam D, DR puses vējam, no rietumiem Latviju varētu sasniegt pirmā nokrišņu zona. Pašreizējās prognozes stiprāko lietu prognozē galvenokārt Kurzemē, taču, ņemot vērā, ka ciklona trajektorija pa 3 dienām var būtiski mainīties, šobrīd aicinātu prognozes uztvert tikai kā aptuvenu tendenci. Piemēram, nokrišņu prognozes vien svārstās no 10 mm vietām Zemgalē līdz pat 120 mm Latvijas DR, tikpat labi stiprākais lietus var palikt jūrā.

Pilnīgas skaidrības par laiku nedēļas nogalē nav, taču tendences uzrāda vējainu, brāzmainu laiku, ik pa laikam sauli varētu nomainīt lietusgāzes, piekrastē iespējama arī pirmā rudens vētra. Turklāt piektdien un sestdien no R, ZR strauji gaidāma arī vēsāka gaisa ieplūšana, svētdien prognozēti vien +12 ... +14 grādi. No otras puses, sestdiena, kas jau varētu šķist auksta, provizoriski atbildīs pēdējo 30 grādu vidējai temperatūrai jeb normai. Pozitīvā ziņa - nedēlas izskaņas aukstums pie mums visdrīzāk varētu uzkavēties vien dažas dienas, pēc tam ir cerības uz mērenāku laiku. Visai jaunākajai informācijai par laika apstākļiem un prognozēm aicinām sekot līdzi LVĢMC un Martina Bergšteina sociālajos tīklos.

Gaisa temperatūras tendences Saldum (weather.us)

 

 

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. Vakar 16:30

    Paldies par meteo prognozi! 👍
    Svētdien būs rudens ekvinokcija un Zemes ziemeļu puslodē iestāsies astronomiskais rudens. Svētdien laiks Latvijā būs mākoņains.⛈️☀️
    Tas sāksies plkst.15.43, liecina portālā "timeanddate.com" pieejamie dati.

    Laikā ap ekvinokciju abas Zemes puslodes saņem vienādu Saules gaismas un siltuma daudzumu, diena un nakts visā pasaulē ir aptuveni vienāda garuma.

    Tomēr 22. septembrī diena Latvijā vēl būs par 12 minūtēm garāka nekā nakts, un 25. septembris būs pirmā diennakts šoruden, kad diena ir īsāka nekā nakts.

    Šāda atšķirība rodas, jo dienas un nakts garumu nosaka, ņemot vērā gaismas laušanu atmosfērā, un par saullēktu un saulrietu sauc momentu, kad pie apvāršņa parādās vai pazūd Saules diska augšējā mala, nevis centrs.

    Ielādē...
  2. Šodien 00:20

    Nedēļas nogalē lielākoties vēl vasarīgs laiks. Rītos gan migla, bet parasti diezgan ātri izklīda. Dienās tomēr paliek vēsāks, jo piektdien un sestdien vēl t. pakāpās līdz +20...+21°C, bet svētdien, 22.09., spēja tikai mazliet virs +17°C aizsniegt. Turklāt svētdien pēc saulainas dienas pirmās puses vēlāk savācās mākoņi un kopš pēcpusdienas valdīja pusapmācies laiks. Mākoņi gan ne pārāk biezi, vakarā palaikam Mēness cauri lauzās.
    Pašlaik gan tikai nelielu gaismiņu mākoņu segā var manīt, t. +10°C, spiediens 766,5 mm.
    Taču priecē tuvāko dienu prognozes, kas liecina, ka vēl pāris vai dažas dienas varēsim vasarīgu siltumu baudīt. Pārsteidz arī silto nakšu prognozes, kas nozīmē, ka meteoroloģiskā vasara vēl turpinās un rudenim būs vēl jāpastāv rindā. 🌞

    Ielādē...
  3. Šodien 09:45

    *22.9.2024. Rīgas ziemeļi. Anticiklona ZR mala. Dažādi mākoņi visu dienu- pārsvarā gubu-slāņu un gubenieki. Garas lidmašīnu strīpas gaisā. R vējš 1-2-3m/s. Gaisa temperatūra: plkst. 3:00+6; 9:00+14; 15:00+19; 21:00+14.

    Ielādē...