Septembra anomālija

Septembra anomālija

Arī jaunnedēļ, septembra otrajā nedēļā, turpināsies būtiska temperatūras anomālija. Lai gan nedēļas vidū būs pāris vēsākas dienas, vidējā gaisa temperatūra par 3 - 6 grādiem pārsniegs klimatisko normu, kas ir pēdējo 30 gadu vidējais rādītājs. Traki! Paredzams, ka ap 12.septembri uz kādām 4 - 5 dienām no DA pie mums no jauna ieplūdīs ļoti silta un karsta gaisa masa.

Pirmdien Latvijā gaidāms karsts laiks, Zemgalē un Kurzemē gaisam iesiltot līdz +24 ... +27 C. Dienas gaitā Kurzemē debesis aizklās mākoņi, kas iezīmēs laikapstākļu maiņu. Vairāki cikloni, kas būs ceļā uz Skandināviju, ienesīs vēsāku gaisu arī pie mums, tiesa - īslaicīgi. Naktī uz otrdienu un otrdien Latvijā aukstās frontes ietekmē gaidāms lietus, prognozes par tā stiprumu ir mainīgas. Aukstās frontes ietekmē otrdien zem lietus mākoņiem gaiss var atdzist līdz nepierastajiem +13 ... +17 C (ticami, ka tas būs Kurzemē), bet austrumu pierobežā joprojām +22 ... +25 C silts laiks.

Dažādas prognozes ir teju vienisprātis par pakāpenisku vasarīga laika turpinājumu no ceturtdienas vai piektdienas, kad sagaidāma DA, A vēja plūsma, kas atnesīs jaunu karstuma vilni. Tajā pašā laikā nav skaidrs, vai karstums uzreiz skars Kurzemi, jo tepat uz rietumiem no mums sagaidāma mērenāka gaisa temperatūra, attiecīgi atmosfēras fronte var skart arī Latviju, kaut kur nest ilgstošu lietu, bet Latvijas otrā galā tikmēr sagaidāmi +27 ... +29 C. Līdz ar to krasi atšiķas abu galveno klimatisko modeļu nokrišņu daudzuma prognozes, sākot no neliela lietus līdz pat mēneša normai Kurzemē. Kā tur būs - to rādīs laiks, šobrīd ir visai daudz neskaidrību. 

Kopējā nokrišņu daudzuma prognozes līdz svētdienas pusnaktij (ECMWF / GFS, weather.us)

Atbilstoši jaunākajām prognozēm, kopējā gaisa masa nedēļas nogalē varētu būt tik karsta, ka vasarā šādā laikā gaiss iesiltu līdz +30 ... +33 grādiem. Labi vien, ka ir septembris, taču maksimālā gaisa temperatūra, it sevišķi Latgalē, ticami var sasniegt +25 ... +29 C, kas ir ļoti, ļoti daudz. Tālāk septembra vidū tendences uzrāda vēsāku jeb normai tuvāku laiku. Visai jaunākajai informācijai par laika apstākļiem un prognozēm aicinām sekot līdzi LVĢMC un Martina Bergšteina sociālajos tīklos.

Gaisa temperatūras novirze no normas (met.hu)

Gaisa temperatūras tendences Saldum (weather.us)

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 14.09.2024 19:56

    Vakar Jūrmalas, Rīgas apkaimē vizuāli ļoti rudenīga diena ar zemiem mākoņiem un līņāšanu dažādā intensitātē, bet pēc temperatūras ļoti vasarīgs ap 18 - 20°C . Pat jūlijā šādas lietainas dienas bieži ir vēsākas.
    Rīgā vakarā neleiels negaisiņš ar īslaicīgu lietusgāzi.
    Šodien pie Mēmeles upes Lietuvas pierobežā un Bauskā sutīga diena līdz 24°C , pēcpusdienā likās, ka velk uz negaisu, A pusē sāka augt gubenieki, bet vismaz līdz 17 00 kad braucu atpakaļ uz Rīgu nekas rūcošs vai lietu nesošs neizveidojās.

    Ielādē...
  2. 14.09.2024 21:20

    14. sept. no rīta apmācies. Iepriekšējā vakarā un naktī bija iespaidīgs negaiss ar ilgstošu stipru lietu. Viens spēriens bija ļoti tuvu. No rīta viss slapjš. ar ceļmalām mētājās beigtas peles un citādi sīki dzīvnieciņi. Tie bija ierīkojuši ērtas mājas pēc ilgstošā sausuma perioda. Tagad tie mukuši ārā un apslīkuši. Nolija 34 mm. Pēcpusdienā skaidrojās, bet debesīs bija dūmaka un blāvi mākoņi. Dienā t. sasniedza +22°C. No D-DR puses tuvojās jauni gubu-lietus mākoņi. Laikam atkal būs lietus. Visu dienu lēns, grozīgs vējš. Pašlaik t. +18°C. Spiediens 763 mm.

    Ielādē...
  3. 15.09.2024 01:20

    14.09. Pēc vakardienas dinamiskajiem brīžiem šodien atslābums, vismaz laikapstākļu jomā. Rītā daļēji mākoņains, +16...+17°C. Dienā saulains laiks ar MMD un lēnu, epizodiski mērenu DA-A vēju, kas pievakarē gandrīz pazuda. T. pēcpusdienā pakāpās līdz +25°C, nekādu aizdomīgu mākoņu debesīs vairs nemanīju. Atkal var baudīt vasarīgu laiku, vienīgi ātrie vakari atgriež realitātē un atgādina, ka jau septembra vidus. Vakars mierīgs, silts, vēl pēc 20:00 +20°C, un arī patlaban silts, t. +17°C, spiediens 763 mm.

    Ielādē...
  4. 15.09.2024 22:14

    15. sept. no rīta mākoņains, bet saule arī pietiekoši. T. +16°C. Spiediens 764 mm. Priekšpusdienā zemi gubu mākoņi lēni slīdēja no A puses. Pēcpusdienā no DR puses sāka nākt vidējās un augšējās zonas gubu- un gubu-slāņu mākoņi. Vēlāk tiem pievienojās vidējās zonas spalvu mākoņi ar nokrišņu pazīmēm. Tomēr vēlāk nekādi nokrišņi nebija. T. sasniedza +21°C. Vakarā debesis pamazām skaidrojās. Un bija krāsains saulriets. Pašlaik t. +16°C. Spiediens 767 mm.

    Ielādē...