Pirmais sniega mēģinājums

Pirmais sniega mēģinājums

Oktobra pēdējā nedēļā Latvijā vairākkārtīgi mēģinās ieplūst vēsāks gaiss un katru dienu vismaz kaut kādā novadā paredzami nokrišņi. Būtiskākas izmaiņas jau vairākas dienas pēc kārtas tiek prognozētas nedēļas nogalē, kad Eiropas ZA daļai pāri dosies vairāki aktīvi cikloni, kas komplektā ar anticiklonu virs Lielbritānijas, pavērs ceļu auksta gaisa ieplūšanai ne  vien Baltijā, bet arī tālāk Eiropas centrālajā un austrumu daļā. Pēc pašreizējām prognozēm, nedēļas nogalē laiks būs vējains, nokrišņiem bagāts, turklāt liela iespēja sagaidīt sniegputeni un pirmo sniega segu.

Naktī uz pirmdienu Latviju šķērsos atmosfēras fronte, nesot lietu. Rīts un dienas pirmā puse bez nokrišņiem, bet dienas gaitā saradīsies vairāk mākoņu, kas pēcpusdienā vietām nesīs sīku līdz nelielu lietu. Pūtīs lēns līdz mērens rietumu puses vējš.

Otrdien virs Latvijas ieplūdīs siltāka gaisa masa, vējš būs neliels, bet daudzviet līs. Nedēļas vidū nakts un diena būs silta, tuvu +10 C, debesis gan visdrīzāk klās mākoņi un gaidāms lietus.

Tālākās prognozes ir visai atšķirīgas, līdz ar to ir ļoti dažāda izpratne par gaidāmajiem laika apstākļiem, taču tendence atbilst raksta sākumā minētajam - nedēļas nogalē iespējama pirmā ziemas epizode šajā rudenī. ECMWF jeb Eiropas vidēja termiņa prognožu centra modelis trešdien prognozē R, ZR vēja pastiprināšajos un naktī uz ceturtdienu vietām arī pirmās slapja sniega pārslas.

Naktī uz piektdienu paredzams pirmais aktīvais ciklons (GFS tā centru šobrīd prognozē Botnijas līča ziemeļos, bet ECMWF - virs Somijas līča, attiecīgi krietni tuvāk mums). Ciklons virzīsies uz A, DA un pie mums ienesīs aukstu gaisa masu, bet sniegs varētu palikt tālāk uz austrumiem, Latvijā iespējams stiprs lietus. Sestdienas rītā ECMWF prognozē otru ciklonu ar centru virs Baltijas, stipru ZR puses vēju, puteni un pēc tam līča un jūras efekta sniega nokrišņus, bet GFS - vēl iepriekšējā ciklona ietekmē no līča nestus sniega nokrišņus galvenokārt sestdien. Šeit uzreiz jāpiemin, ka prognozes ir ļoti dažādas un diez vai ātrāk par ceturtdienu būs redzama kaut cik patiesa situācija, jo iespējama kā vētra, tā sniegputenis, tā stiprs lietus, tā tikai parasti rudenīga, bet pavēsa diena. Kā tur būs - to rādīs laiks! 

Pēc vairākām vēsām dienām, visdrīzāk, gaisa temperatūra no jauna paaugstināsies. Visai jaunākajai informācijai par laika apstākļiem un prognozēm aicinām sekot līdzi LVĢMC un Martina Bergšteina sociālajos tīklos.

Dažādu prognožu gaisa temperatūras tendences Bauskai (weather.us)

ECMWF un GFS prognozētā atmosfēras situācija sestdienas rītā (wxcharts.com)

 

Kā Tu vērtē šo rakstu?
    Komentāru nav.