Vējains oktobra siltums

Vējains oktobra siltums

Pēc vienas nedēļas pauzes, oktobra otrā nedēļa kopumā Latvijā būs silta, pat ļoti silta ar gaisa temperatūru 3 - 6 grādus virs pēdējo 30 gadu vidējiem rādītājiem. Sākot no nedēļas vidus Skandināvijā tiek prognozēti vairāki aktīvi cikloni, kas vairāk vai mazāk ietekmēs laiku arī pie mums. No Eiropas DR pie mums ieplūdīs ļoti silts gaiss, pūtīs mērens un brāzmains D, DR puses vējš. Tā kā ciklonu trajektorija noteikti mainīsies, arī nokrišņu prognozes vēl ir diezgan atšķirīgas, ar lielāku iespēju varētu sagaidīt lietu trešdien un piektdien. Brīvdienās atgriezīsies oktobrim ierastāka gaisa temperatūra.

Pirmdiena vēl paies anticiklona zīmē ar lēnu vēju līdz bezvēju. Daudz mākoņu, saulaināks Kurzemē, savukārt Latgalē vietām iespējams neliels lietus, virs Baltkrievijas esoša ciklona dēļ. Līdzīgi arī otrdien, vienīgi dienas laikā pastiprināsies vējš.

Trešdien, visdrīzāk, sagaidāms lietus. GFS prognozē īslaicīgu lietu teju visā valstī, bet ECMWF - arī stipra lietus iespējamību. Jau ceturtdien no Nīderlandes uz Skandināviju varētu doties nākamais ciklons, pie mums atnesot ļoti siltu gaisu, Maksimālā gaisa temperatūra ceturtdien, noslēdzot oktobra 1.dekādi, var sasniegt +15 ... +19 C, arī piektdien valsts austrumos ap +15 C. Gaisa masa būs tik silta, ka vasarā varētu sagaidīt visus +25 C. Arī naktīs būs ļoti silts, uz ceturtdienu un piektdienu prognozēts ap +11 ... +17 C.

Vēl atšķirīgākas nokrišņu prognozes ir piektdienai - sagaidāms, ka veidosies šaura, mēreni stipra lietus zona aukstās frontes ietekmē, taču nav paredzams, cik ļoti tā skars Latviju, nākamā nokrišņu zona iespējama svētdien. Visai jaunākajai informācijai par laika apstākļiem un prognozēm aicinām sekot līdzi LVĢMC un Martina Bergšteina sociālajos tīklos.

Gaisa temperatūras tendences Jelgavai (weather.us)

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. Šodien 12:22

    *05.10.2024. Rīgas ziemeļi. Anticiklons. Naktī un no rīta- pavisam minimāla mākoņainība, diena un pievakarē gubu un gubu slāņu padebeši līdz 7 ballēm. ZZA vējš 1m/s. Gaisa temperatūra: plkst. 3:00+3; 9:00+6; 15:00+14; 21:00+7.

    Ielādē...