Augusta vasaras turpinājums

Augusta vasaras turpinājums

Jaunnedēļ, atbilstoši jaunākajām laika prognozēm, kas pieejamas svētdienas rītā, gaidāmi mainīgi laika apstākļi. Laiku noteiks kā divi anticikloni, tā divi cikloni, attiecīgi būs pāris dienas ar spēcīgāku lietu, nedēļas sākumā lēns, bet otrā pusē mērenāks un brāzmaināks vējš. Gaisa temperatūra svārstīga, taču vidēji ap klimatisko normu, ar tendenci uz silto pusi. Lai gan pāris lietainajās dienās tā var arī nesasniegt +20 C atzīmi, citās pēcpusdienās tā pakāpsies līdz +25 ... +26 C.

Sākot ar nakti uz pirmdienu, Latviju šķērsos pirmais no cikloniem. Tas pats par nevi nebūs spēcīgs, arī plašas nokrišņu zonas nav gaidāmas, taču līdz ar gaisa masu atšķirību, vietām gaidāms mērens, arī spēcīgs lietus. Sagaidāms, ka stiprākie nokrišņi virzīsies joslā no Liepājas uz Alūksni. Attiecīgi būs vietas, kur nelīs teju nemaz, bet lokāli, pēc pašreizējām prognozēm starp Valmieru un Rēzekni, nokrišņu daudzums var sasniegt 20 - 30 mm diennaktī.

Otrdien laika apstākļus noteiks anticiklons, gaidāms lēns vējš līdz bezvējš, bet nedēļas vidū mūs varētu skart kā siltā, tā aukstā atmosfēras fronte, nesot lietusgāzes. Visdrīzāk trešdien, aiz anticiklona un pirms ciklona, līs īslaicīgi, bet stipri, pastiprināsies vējš (skatīt attēlus raksta nobeigumā).

Tālākās prognozes par laika apstākļiem nav vienisprātis, taču kopējā tendence paredz ciklonu darbību Eiropas ZR, savukārt anticiklonu uz D, DA, A vai netālu no mums. Lai gan tas var nozīmēt kā mērenus, tā mierīgākus vējus, plašas nokrišņu zonas līdz pat nedēļas izskaņai šobrīd netiek prognozētas. Ceturtdiena aukstāka gaisa ietekmē būs pavēsa, GFS prognozē nelielu lietu, savukārt Eiropas vidēja termiņa prognožu centra modelis - sausu un saulainu laiku. Brīvdienās anticiklons pie mums varētu ienest jaunu silta, iespējams arī karsta gaisa masu, kas varētu nozīmēt arī lokālu lietu un negaisu. Par visu aktuālo informāciju aicinām sekot līdzi LVĢMC un Martina Bergšteina sociālajos tīklos.

Dažādu klimatisko modeļu gaisa temperatūras tendences Jelgavai (weather.us)

 

Prognozes par nokrišņu zonu trešdienas pēcpusdienā (GFS / ECMWF, weather.us)

Prognozes par nokrišņu daudzumu no trešdienas līdz ceturtdienai (ICON-EU / ECMWF, weather.us)

 

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 25.08.2024 21:54

    25. aug. no rīta t. bija +15°C. Debesis skaidras ar nelielu dūmaku. Pūta lēns līdz mērens D vējš. Dienā skaidrs un saulains. Pūta mērens DR vējš. T. pēcpusdienā sasniedza +30°C. Spiediens 761 mm. Būtu karsts, ja nepūstu mērens DR vējš. Vakarā no DR puses sāka nākt vidējās zonas gubu un gubu-slāņu mākoņi. Vēlāk drusku uzlija un t. strauji kritās. Un vējš norima. Pašlaik t. +18°C. Spiediens 763 mm.

    Ielādē...