Pelēkas dienas, siltākas naktis

Pelēkas dienas, siltākas naktis

Oktobra pirmspēdējā nedēļā Latvijā turpināsies rudenīgi silts laiks ar maksimālo gaisa temperatūru +12 ... +14 C. Anticiklons, kas iepriekš gādāja par lielākoties saulainu zelta rudens laiku, aizvirzīsies tālāk uz DA, nedēļas sākumā pie mums nedaudz paverot ceļu Atlantijas ciklonu ceļam. No ceturtdienas līdz sestdienai Eiropas centrālā un austrumu daļā prognozēts nākamais anticiklons, kas turpinās nodrošināt siltu gaisu, vien debesis biežāk varētu aizklāt mākoņi un iespējams sīks lietus.

Pirmdien un otrdien debesis pārsvarā aizklās mākoņi, saglabāsies neliels līdz mērens, piekrastē arī brāzmains DR puses vējš. Pirmdien vietām iespējams neliels, sīks lietus, bet otrdien pāri virzīsies plašāka lietus zona, atnesot 2 - 10 mm nokrišņu.

Nedēļas vidū debesis vietām skaidrosies, tomēr vietām iespējams arī pavisam neliels lietus. Līdz ar pelēcīgāku laiku, nedēļas vidū gaisa temperatūra kā naktī, tā dienā būs +7 ... +13 C robežās. Atmosfēras spiediens nedaudz paaugstināsies anticiklona ar centru virs Vācijas / Polijas ietekmē, mūsu reģionā ar D un R vēju atnesot siltāku gaisa masu, kas gan mākoņu dēļ būtiskas izmaiņas nenesīs. Laiks ticami nebūs tik saulains kā aizvadītajās dienās, ceturtdien un piektdien debesis var aizklāt mākoņi, kas nestu sīku lietu.

Brīvdienās anticiklonam būs tendence virzīties tālāk uz A, DA, piektdiena vai sestdiena provizoriski varētu būt saulaina, bet prognozes vēl ir mainīgas. GFS svētdien Skandināvijā prognozē ciklonu, kas, lai gan strauji zaudētu spēku, nonāktu arī līdz mums, bet Eiropas vidēja termiņa prognožu centra modelis nokrišņus prognozē tālāk uz Z, ZA no mums, bet Latvijā - daļēji pelēcīgu laiku ar lielāku attāla augsta spiediena apgabala ietekmi. 

Atbilstoši prognožu tendencēm, mēneša beigās gan šī ieilgusī siltuma anomālija varētu mazināties, Eiropas Z un ZR biežāk ieplūstot vēsākai gaisa masai. Visai jaunākajai informācijai par laika apstākļiem un prognozēm aicinām sekot līdzi LVĢMC un Martina Bergšteina sociālajos tīklos.

Gaisa temperatūras tendences Jelgavai (weather.us)

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 20.10.2024 12:13

    *19.10.2024. Rīgas ziemeļi. Anticiklons. Minimāla “spalvu” un “spalvu-slāņu” mākoņainība. D vējš 1-2m/s. Gaisa temperatūra: plkst. 3:00+1; 9:00+4; 15:00+11; 21:00+8.

    Ielādē...
  2. Vakar 03:04

    Aizvadītajās brīvdienās (19.-20.10.) laiks joprojām skaidrs un saulains, ar aukstiem rītiem (-1...-2°C) un mēreni siltām dienām, pēcpusdienā t. pakāpjoties līdz +12...+13°C. Vējš visu laiku lēns, bieži bezvējš, debesīs mākoņu daudzums minimāls, vien atsevišķi plāni augstie mākonīši brīžiem manāmi bija, bet lielākoties pilnīgi skaidrs. Vakaros ātri vēss, naktīs tuvu 0°C, uz rītu arī piesala. Īpaši masīva salna bija sestdienas rītā, svētdien mazāk uzkrītoša.
    Šonakt gan pagaidām piesalt nesteidz. Lai gan debesis skaidras, pēdējās stundās t. nemainīgi turas ap +4°C. Spiediens 772,5 mm.

    Ielādē...
  3. Vakar 10:07

    *20.10.2024. Rīgas ziemeļi. Anticiklons aiziet uz austrumiem. Dienā minimāla “spalvu” mākoņainība, vakarā “spalvu” progresē no DRR puses. D vējš 2-5m/s. Gaisa temperatūra: plkst. 3:00+1; 9:00+5; 15:00+12; 21:00+7.

    Ielādē...
  4. Vakar 22:15

    21. okt. no rīta spalvu mākoņi. Blāva saulīte caur tiem spīdēja. Zilas debesis nav redzamas. T. +3°C. Spiediens 771 mm. Dienā arvien vairāk apmācās. T. sasniedza +14°C. Vakarā apmācies. Brīžiem neliels lietus pilināja. Pašlaik t. +10°C. Spiediens 770 mm.

    Ielādē...
  5. Šodien 04:03

    21.10. Rītā NMD, dienas pirmajā pusē saulains, lai gan pakāpeniski debesīs sāka veidoties dūmaka un parādījās arī augstie mākoņi. Rītā t. +3...+4°C, bet dienā tīri silts, visu pēcpusdienu ap +14°C. Pūta lēns līdz mērens D puses vējš. Pēcpusdienā dūmaka debesīs sabiezēja, mākoņainība pieauga, Saule arvien biežāk pazuda. Tomēr nekādi lietu nesoši mākoņi līdz šim nav bijuši, viss sauss.
    Līdzīgs vējš kā dienā saglabājās arī vakarā, un arī naktī pūš joprojām, tikai vairāk griežas no DR puses. Toties t. kopš vakara nemainīgi turas ap +11°C. Spiediens 768 mm.

    Ielādē...
  6. Šodien 10:57

    *21.10.2024. Rīgas ziemeļi. Siltā oklūzijas fronte. Apmācies, lietus zīmes dienas vidū. DDR vējš 1-2-3m/s. Gaisa temperatūra: plkst. 3:00+4; 9:00+7; 15:00+11; 21:00+8.

    Ielādē...
  7. Šodien 12:05

    Liepāju ir sasniedzis "beidzot lietus". Sausums ir pamatīgs. Šobrīd neliels DA vejš +13.6°C. Siltā fronte. Gaisa spiediens 766.5 mmHg

    Ielādē...
  8. Šodien 13:15

    Rīgu lietus vēl nav sasniedzis. Silta diena, naktī bija siltāks par 10°C, šobrīd 13°C. Saulīte arī uzspīdējusi uz kādu brīdi, bet pārsvarā ir apmācies. Vispār šogad ir ļoti jauks rudens, kas atspoguļojas arī veģetācijā. Nākamajās brīvdienās droši vien vēl joprojām varēs baudīt zelta rudeni.

    Ielādē...
    1. Šodien 20:26

      Sveika Saksija!
      Piekrītu Tev, ka šī gada Oktobris ir bijis silts un sauss. Nu līdz šim bija vien 8mm nolijuši + šodien simboliskie nolija 6mm lietus. Interesanti, ka vēl ražo vasaras avenes laikam ietekmē klimata izmaiņas. Nu es dārzā salasiju 0.5kg aveņu.
      Mitrs un silts Atlantiskais gaisas masas +14.5°C šobrīd neliels DR puses vējš pūšs.
      Ps.
      LVĢMC.
      Jelgavā, Kalnciemā un Pāvilostā reģistrēti tikai 0,2 milimetri nokrišņu, savukārt visvairāk lija Krāslavas novada Piedrujā, kur nokrišņu daudzums sasniedza 16,4 milimetrus.

      Vidējā gaisa temperatūra oktobra vidū bija +7,4 grādi jeb 0,7 grādi virs normas.

      Viszemāk – līdz -4,0 grādiem – termometra stabiņš noslīdēja 20. oktobrī Madonā, bet maksimālā gaisa temperatūra bija +17,6 grādi 11. oktobrī Zvejniekciemā.

      Vidējais relatīvais gaisa mitrums bija 80% – no 71% Pāvilostā un Ventspilī līdz 88% Daugavpilī. Lielākās vēja brāzmas – 18 metri sekundē – tika novērotas 11. oktobrī Ventspilī.

      Oktobra pirmā dekāde bija pusgrādu vēsāka nekā ierasti.

      Ielādē...
  9. Šodien 21:54

    Saulainais un sausais laiks beidzies. Toties siltāks palicis. Vakar bija apmācies, pēc plkst.15iem drusku palīņāja, T pa dienu +10-12°C. Pagājusī nakts bija silta, mazāk par +8-10°C nebija. Šodiena apmākusies/mākoņaina, T +13-14°C. Pusdienā drusku pasmidzināja, visu saslapināja. Pēc tumsas iestāšanās brīža, kas paliek aizvien agrāk (ap 18-30) sāka līt kārtīgi un ar nelieliem pārtraukumiem līst vēl joprojām. Svētdien vēl pāreja uz ziemas laiku (pī,pī, pī -visi lamuvārdi, kurus var iedomāties) un agrās tumsas. Bet man galvenā darbošanās ir pēcpusdienās un vakaros, es no rītiem esmu nelietojams!
    Dārzā vēl zied beidzamā dālija (speciāli atstāju, smuka), pārējais par 85-90% novākts. Siltuma dēļ joprojām aug zāle, kuru nu jau varēs pļaut kopā ar lapām. Daži koki pavisam kaili, lai gan zelta ruden turpinās. Brīvdienās rudens baudītāju Siguldā bija ka biezs, besī arā tie bari, it kā citur nebūtu ko redzēt. Mums vēl viss pilsētas centrs remontā, divas galvenās ielas slēgtas pilnībā/daļēji.

    Ielādē...