Klāt siltais septembris

Klāt siltais septembris

Septembra sākumā Latvijā saglabāsies silts, šim periodam pat netipiski silts laiks ar maksimālo gaisa temperatūru nedēlas vidū +24 ... +28. Gaisa masas temperatūra virs Latvijas būtībā būs līdzvērtīga vasaras siltākajām nedēļām. Nakts uz pirmdienu vēl atgādinās par rudens tuvumu, taču pēc tam arī naktis būs ļoti siltas ap +11 ... +17 C. Visdrīzāk brīvdienās varētu būt par kādu grādu vēsāks, bet joprojām - vasarīgi silts laiks.

Pirmdien, Latvijā no DA ieplūstot siltākam gaisam, vietām valsts austrumos un centrālajā daļā var veidoties lokāli lietus un negaisa mākoņi, taču valsts lielākajā daļā laiks būs sauss. Pūtīs galvenokārt lēns, Latgalē arī mērens, mainīga virziena vējš.

Otrdien nokrišņu varbūtība vēl vairāk mazināsies, lai gan vietām var cerēt uz kādu lokālu lietus mākoni. No trešdienas līdz piektdienai vasarīgs laiks ar mērenu A, DA puses vēju. 

Eiropas vidēja termiņa prognožu centra modelis paredz, ka piektdien un sestdien iespējama valsts lielāko daļu skaroša lietus zona ciklona un aukstās frontes ietekmē, savukārt GFS paredz stabilu, plaša anticiklona ietekmi bez lietus līdz aptuveni 10.09.. Šis modelis pat sarēķinājis tādu krasu aukstuma ieplūšanu Eiropas ziemeļos pēc šī datuma, taču šobrīd bažām nav pamata, jo modelis, kas parasti uzrāda ticamāku scenāriju vidējā termiņā, joprojām laiku paredz siltāku par tā saukto normu arī tālāk.

Sveicieni un veiksmes vēlējumi visiem, kam 1.septembris un mēnesis kopumā iezīmē kādu jaunu periodu! Visai jaunākajai informācijai par laika apstākļiem un prognozēm aicinām sekot līdzi LVĢMC un Martina Bergšteina sociālajos tīklos.

Gaisa temperatūras tendences Tukumam (weather.us)

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 06.09.2024 23:08

    Vasarīgais laiks septembra sākumā turpinās. Pa lielam tas man patīk. Otro dienu T turās robežās +22-24°C, iepriekš bija robežas +24-27°C. No nākamās nedēļas vidus tiek solītas vēl zemākas robežas. Toties naktis paliek aizvien garākas, jau pusdeviņos vakarā satumst. Naktis ir dzestras pēc sajūtas, it īpaši uz rīta pusi, kad T nokrīt +10-13°C robežās, laukos droši vien vēl zemāk. Naktīs veidojas liela rasa, kura līdz pēcpusdienai knapi izžūst. Dienās var staigāt basām kājām un īsajās drēbēs, pēcpusdienās un īpaši pirms tumsas iestāšanās turpinās odu uzbrukumi. Tie tādi pasīki un traki nikni kož, man liekas, ka savādāki kā vasaras sākumā. Joprojām turpinam pārtikt no vīnogām un ziemas avenēm. Bagātīga ogu raža citronliānai. Dālijas turpina priecēt ar krāšniem ziediem. Kartupeļi un sīpoli turpina bojāties arī novākti. Uz lauka esošajās nogatavojušajās cūku pupu pākstīs dzīvo vabolītes un pupās ir caurumi. Uz lauka sāk pūt puravi, kurus es parasti vācu vienus no pēdējiem.

    Ielādē...
    1. 07.09.2024 11:36

      Pirmo reizi dzirdu par "ziemas avenēm"? Zinu tikai par vēlām rudens avenes šķirnēm salnas izturīgām. Šodien Liepājas pusē +25°C neliels A puses vējš. Liepājas pludmalē sakarā ar ilgstošiem A puses vējiem ir auksts ūdens +18°C. Jūras krasts ir atkāpies.

      Ielādē...
      1. 08.09.2024 22:13

        Droši vien tās pašas vēlās avenes vien ir. Tādās vasarās, kā šī, tās paspēj nogatavoties un dod labu ražu. Sliktās vasarās tās sāk sārtoties vēlā rudenī, ir ēstas arī apsnigušas vai sasalušas. Tāpēc mūsu pusē tā iesaukuši, bioloģiski tas droši vien ir nepareizi. Garša arī drusku savādāka kā parastajām avenēm.

        Ielādē...
        1. 09.09.2024 00:39

          Mums arī jau labi sen ir rudens avenes, mēs tā viņas visu laiku esam saukuši. Mums viņas patīk, jo ilgi ražo un tajās nemetas tārpi, atšķirībā no vasaras avenēm, plus ir lielas, sulīgas un garšīgas. Kā mēs kurš kurā Latvijas malā tās saucam, tam jau nav nozīmes. Galvenais, lai ražo!

          Ielādē...