Mainīgais pirmsjāņu laiks

Mainīgais pirmsjāņu laiks

Nedēļā pirms Jāņiem Latvijā gaidāms mainīgs laiks, gan ar spēcīgu lietu un ļoti siltu laiku, gan vēsākām dienām. Eiropas vidēja termiņa prognožu centra modelis šobrīd paredz, ka gaisa temperatūra tuvākajās 10 dienās mainīsies pat par 8 - 10 grādiem, ik pa laikam no Eiropas dienvidiem ieplūstot siltam vai karstam gaisam, ko nomainītu vēsāka gaisa masa.

Naktī uz pirmdienu Kurzemes piekrastē neliels lietus, nakts laikā lokāli lietus mākoņi veidosies arī Vidzemē un Latgalē. Dienā Kurzemē pārsvarā saulains laiks, bet nosacīgi uz austrumiem no Tukuma veidosies gubu mākoņi, kas valsts centrālajos un austrumu novados nesīs lokālu spēcīgu lietu un pērkona negaisu.

Otrdien vējš iegriezīsies no rietumiem, vietām nedaudz līs. Paredzams, ka trešdien Latviju no DR sasniegs nokrišņiem bagāts ciklons, kas tikai attīstīsies. Būsim uz robežas starp karsto gaisu Eiropas DA un vēsāku gaisa masu otrā pusē, attiecīgi iespējami spēcīgi nokrišņi, diennaktī ap 10 - 30 mm. Pašreizējās prognozes paredz, ka maz līs Kurzemes ZR, bet trajektorija vēl var mainīties. Pašreizējās prognozes paredz ciklona ceļu tieši pāri Latvijai.

ECMWF prognozētā sinoptiskā situācija ar ciklonu 19.06. no rīta (wxcharts.com)

ECMWF nedēļas otrā pusē prognozē galvenokārt sausu laiku augsta spiediena apgabala ietekmē un mērenu līdz siltu laiku, bet karstums varētu saglabāties Vācijā un Baltkrievijā, līdz mums nenonākot. GFS tajā pašā laikā paredz nokrišņus un īslaicīgu karstumu pie mums sestdien, ko Jāņos nomainītu pavēss laiks. Ņemot vērā sinoptisko situāciju, prognozes ir mainīgas. Arī mēneša beigās un jūlija sākumā mūsu tuvumā iespējams kā ļoti karsts, tā arī mērens laiks - attiecīgi kā tur būs īstenībā, to rādīs laiks.

Tālākās prognozes caurmērā prognozē laiku atbilstoši vidējiem rādītājiem. Tas subjektīvi karstumu mīlošiem cilvēkiem sajūtu līmenī var nozīmēt vēsu vasaru, taču ņemsim vērā, ka tā ir vidējā tendence, turklāt attālas prognozes ir tikai aptuvenas, kā arī pāris ļoti karstas dienas nomainot aukstai gaisa masai, nonākam pie vidējā, kas arī tiek paredzēts. Esam jau pieredzējuši, ka dažu dienu laikā prognoze pat nedēļai uz priekšu mainās par 180 grādiem.

Precīzākām ikdienas laika prognozēm aicinām sekot līdzi Martina Bergšteina X kontā Meteo Latvia.

Gaisa temperatūras tendences Bauskai (weather.us)

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 23.06.2024 12:18

    Ir lijis pa nakti un līņā/smidzina ar pauzēm vēl joprojām. Viss ir slapjš, pilstošs, T +18,2°C, vēja faktiski nav. Ciklons kustas ļoti lēni. Manas prognozes pagaidām izgāžas, laikam zināšanu pietrūkst. Slapjuma dēļ svinēšana būs mērenāka nekā beidzamo gadu karstajos Jāņos.
    Visiem līksmu līgošanu, neaizmirstiet gumijas zābakus un lietusmēteļus, citādi šņurkas saķersiet!

    Ielādē...
    1. 23.06.2024 12:48

      Sveiciens Jums Līgo dienā!! Esmu atgriezies LV pēc "trako karstā laika " Čehijas dienvida pilsētas Brno. Pieredzē piektdien +32°C un spēcīgu pērkona negaisu ar simtiem zibens izlādēm kā "diskoteikā" lietus vējā ietekmē lija horizontāli 1 stundu no vietās. Satiksme apstājās uz 1 stundu visas ielas pludoja. Tas bija man traku 🤓!

      Liepājā beidza lietus pilināt (3mm) neliels DR vējš.

      Vislabāk prognozēm sekot Martins Bergšteins MeteoLatvia FB.
      Vai Norveiģu meteo dienesta lapā
      www.yr.no
      Novēlu visiem mierīgu Līgo vakaru bez lietus un siltu nakti ! 🔥🥂🍹LIIGO!

      Ielādē...
  2. 23.06.2024 15:12

    *22.6.2024. Rīgas ziemeļi. Nāk ciklons no DR puses. Priekšpusdienā – neliela gubu mākoņainība, bet jau no pusdienlaika parstiprinās mēreni augstie slāņainie un “spalvu” padebeši. Ap saulrietu sāk līņāt vairāku stundu garumā. DDR vējš 1-2-4m/s, vakarā bezvējš. Gaisa temperatūŗa: plkst. 3:00+11; 9:00+14; 15:00+21; 21:00+15.

    Ielādē...
  3. 23.06.2024 21:44

    Līgo diena, 23.06.
    Visu dienu nevienmērīgi apmācies, bet no lietus praktiski nekā, tikai rīta pusē pirms deviņiem mazliet uzpilināja. Vienīgi rītā neliels mitrums, vēlāk ielas visu dienu sausas. Lēns mainīga virziena vējš, brīžiem bezvējš. Debesis brīžiem gaišākas, brīžiem tumšākas, bet Saule neparādījās. Salīdzinoši silts, pārsvarā +18...+19°C, pēcpusdienā vienubrīd līdz +20°C, tagad atkal +18°C. Toties svaigs, patīkams, enerģijas pilns gaiss. Līgo, līgo! 🧀🍺

    Ielādē...
    1. 24.06.2024 11:34

      Tā tāda modernā kustība, ka “nav Līgo, bet ir tikai Jāņi”, taču latviešu tautas pirmajā poēmā, kas sarakstīta pirms teju 160 gadiem, ir minēts tieši Līgas vakars, Līgas svētki, Līgas mielasts, un ne vārda par Jāņiem, tāpēc, citējot klasiķi: _pārliek’ centīb’ rad’ tō pārcentīb!’_
      Poēma saucas “Staburags un Liesma”, un gan jau zināt, kāda tai saistība ar astronomiju. 😉

      Ielādē...
  4. 24.06.2024 12:30

    *23.6.2024. Rīgas ziemeļi. Ciklons Latvijas tuvumā. Apmācies visas dienas garumā. Drusku saule starp mākoņiem agrā pēcpusdienā. Nelielas lietusbrāzmas naktī, lielāka brāzma agrā rītā, atkal uzlīst pāris stundas vakarā. Bezvējš. Gaisa temperatūra: plkst. 3:00+12; 9:00+14; 15:00+20; 21:00+16.

    Ielādē...