Aktuālā situācija (nedēļa līdz 11.6.2017.) - kopumā debesis ir mēreni nepastāvīgas

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 11.6.2017.) - kopumā debesis ir mēreni nepastāvīgas

Nedēļa aizgājusi. Tā tomēr izrādījās sausāka - nekā iepriekš prognozēts. Lai gan bez lietus neiztikām. Naktī uz pirmdienu lija daudzviet, pēc tam gan mierīgākas debesis pie neliela augsta spiediena atzara. Neliels anticiklons deva saulainas debesis arī otrdien. Trešdienā oklūzijas fronte nesās no D puses, Latvijā daudzviet uzlija. Ceturtdien vietām lietusbrāzmas ar dažiem pērkoniem - aiz oklūzijas frontes. Piektdien atkal samērā mierīgas debesis pie augsta spiediena atzara. Sestdien aukstā fronte nesa nelielus negaisus Kurzemē, bet svētdien šī pati fronte - negaisus ar gāzieniem Vidzemē un dažviet Latgalē.

Attēlu (c): Sat24.com, Finnish Meteorological Institute.

Paskaidrojumi:
Somijas meteoinstitūta karšu attēlos parādītā situācija ir atbilstoša konkrētās dienas novērojumiem pulksten 15:00. Dienas attēls atjaunojas pēcpusdienā, ap pulksten 16.

Sat24.com attēlos - virs pavadoņa iefiksētās mākoņu segas - ir ar manu roku pārzīmēts mākoņu kustības virziens, kas reizē norāda arī gaisa masu kustību. Sarkanās bultas - silts gaiss, gaiši zilās - vēss; tumši zilās - izteikts sals. Ciklonu centri apzīmēti ar riņķa veida bultām. Pie cikloniem un anticikloniem - ir Vācijas meteoinstitūta iedotie vārdi, kurus lieto visā Eiropā un aiz tās robežām.
------------------

Iepriekšējās dienās

Svētdiena, 11.6.2017.

Aukstā fronte ir Latvijas A daļā, dienas laikā Vidzemē plosās negaisi. Lokāli vietām ir spēcīgas lietusgāzes, kas uz laukiem rada plūdus.

Sestdiena, 10.6.2017.

Aukstā fronte Latvijas R daļā rada nelielus negaisus, vakarā fronte ar mākoņainību, bet bez sevišķiem nokrišņiem nonāk arī Latvijas centrālos rajonos.

Piektdiena, 9.6.2017.

Neliels augsta spiediena atzars deva mierīgas debesis, daža mākoņainība bija vērojama - bet nokrišņi izpalika.

Ceturtdiena, 8.6.2017.

Ciklonam aizejot ZA virzienā - pie mums ir nelielas lietusbrāzmas ar dažiem pērkoniem.

Trešdiena, 7.6.2017.

Ciklons ar centru virs Ziemeļjūras - uz Latviju no DR puses atsūtīja oklūzijas fronti. Latvijas lielākajā daļā bija vērojami nokrišņi, pirms tam rīta pusē arī brāzmaini DA vēji.

Otrdiena, 6.6.2017.

Neliels anticiklons ir pie mums - visas dienas garumā saulainas debesis ar nelielu "laba laika" makoņainību. Vien rīta stundās bija augstie spalvu mākoņi kā nelielas bez-nokrišņu frontes liecinieki. Vakarā no DR puses tuvojās pirmie nākamie ciklona mākoņi.

Pirmdiena, 5.6.2017.

Ciklons naktī deva ilglaicīgus un mērenus nokrišņus praktiski visā Latvijā, bet dienas laikā tas jau aiznesās uz Somiju. Ta aizmugurē bija spirgti R vēji un neliela gaisa temperatūras pazemināšanās.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 12.06.2017 18:30

    Pie mums visu dienu apmācies, ik pa laikam līst, stiprs vējš. Nesen sāka skaidroties, brīžiem pat saule uzspīd, bet vējš joprojām negants. +19 grādi.

    Ielādē...