Neparastais pavasaris turpinās: maijā jutīsimies kā jūlijā

Neparastais pavasaris turpinās: maijā jutīsimies kā jūlijā

Grūti uzskaitīt visas 2013.gada kalendārā pavasara dīvainības, un turpmākajās diennaktīs atkal gaidāmi kalendāram neatbilstoši laikapstākļi - ļoti silts un pērkoņains laiks, kāds parasti mēdz būt jūlijā.

Šajā grafikā redzamas "Global Forecast System" (GFS) prognozes tuvākajām divām nedēļām. Datorprogrammas ir vienprātīgas par gaidāmu siltuma/karstuma vilni tuvākajā nedēļā; jāpiebilst, ka citi modeļi pārsvarā prognozē nedaudz zemāku gaisa temperatūru kā GFS. Iespējams, ka neparasti silts laiks saglabāsies līdz mēneša beigām, tāpat iespējams, ka maija pēdējā dekādē Latviju tomēr sasniegs vēsums no Arktikas, šādā gadījumā var būt salnas.

Sākot ar 16.-17.maiju, daudzviet Latvijā tiek prognozēts lietus - pārsvarā no negaisa mākoņiem. Patlaban izskatās, ka vēja virziens dažādos augstumos būs visai atšķirīgs, kas palielinās krusas, varbūt arī virpuļviesuļu un lokālas vētras risku. Bīstamākie negaisi veidojas apstākļos, kad vēja ātrums vairāku kilometru augstumā ir krietni lielāks nekā pie zemes, un labā ziņa ir tā, ka GFS šādu situāciju neprognozē.

Gaidāms, ka 17.-19.maija naktīs gaisa temperatūra valsts lielākajā daļā nebūs zemāka par +14..+17 grādiem, dienas laikā tā pakāpsies līdz +23..+29 grādiem, zemāka gaisa temperatūra saglabāsies Rīgas jūras līča rietumu (Kurzemes) piekrastē, jo dominēs mērens austrumu vējš.

Turpmāk tiek prognozēta gaisa mitruma pazemināšanās, kas veicinās lielākas temperatūras svārstības - naktīs termometra stabiņš vietām var noslīdēt zem +10 grādiem, bet pēcpusdienas varētu būt tikpat siltas kā iepriekš. Protams, prognozes vēl mainīsies.

Grūti aptvert, ka mēneša laikā no ziemas esam iekāpuši vasarā. Atgādināšu, ka marts bija aukstākais pavasara mēnesis kopš 1987.gada, un vēl aprīļa sākumā turpinājās ziema. Vairākās vietās Latgalē un Vidzemē tika pārspēts aprīļa biezākās sniega segas rekords, bet Alūksnē, sniega kārtas augstumam 9.aprīļa rītā sasniedzot 70 centimetru, tika reģistrēts absolūtais sniega rekords.

Turpmāk sniegs strauji kusa, izraisot lielus palus Zemgalē, Vidzemē un Latgalē. Ūdens līmenis daudzviet pakāpās augstāk nekā 2010.gada palos, bet Ogres upē pie Ogres, Daugavā pie Pļaviņām un Gaujas augštecē ledus sastrēgumu dēļ tika sasniegts augstākais ūdens līmenis novērojumu vēsturē.

Pavasara otrais mēnesis Latvijā bija aukstākais aprīlis kopš 2003.gada. Vēl maija pirmajās dienās - atšķirībā no citiem gadiem - bērziem nebija izplaukušas lapas un turpinājās sulu tecināšana. 2.-5.maija naktīs gaisa temperatūra Ainažos noslīdēja līdz -3,1..-4,6 grādiem.

Savukārt pagājušajā nedēļā Latvijā strauji ienāca vasarīgs karstums. 9.maijā gaisa temperatūra pakāpās deviņus grādus virs normas, todien Jelgavā gaiss sakarsa līdz +30 grādiem. Iepriekšējais agrākais datums, kurā Latvijā reģistrēts pilnu 30 grādu karstums, bija 12.maijs 1996.gadā, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Latgalē 7.-8.maijā - tikai nepilnu mēnesi pēc ziemas beigām - iestājās meteoroloģiskā vasara, kas nozīmē stabilu diennakts vidējās gaisa temperatūras paaugstināšanos virs +15 grādiem. Šis gads gan Latvijā, gan daudzviet citviet Eiropā un ASV nodēvēts par gadu bez pavasara.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 14.05.2013 11:33

    Vēl viens atskats uz aizgājušo un laba prognoze- tādi raksti šai portālā pietrūkst...

    Ielādē...
  2. 14.05.2013 12:06

    Ja ir apstiprinājums, ka kaut kas/ kaut kad/ kaut cik līdzīgs kādreiz ir bijis, tad jau var būt mierīgi- vēsture atkārtojas. Visi pavasari jau nevar būt vienādi. Nemierīgi ap dūšu paliek tad, ja notiek kaut kas pirmo reizi , vai arī izņēmumi sāk pārāk bieži atkārtoties.
    Paldies, man ļoti patīk tādi savilkumu, apkopojumi, īsi un konkrēti.
    P.S. Bet vispār jau ievziedu laikā jābūt vēsam laikam:(

    Ielādē...
  3. 14.05.2013 18:00

    Ļoti labs un patīkami lasāms kopsavilkums. Diez kāds tad būs Jūlijs???

    Ielādē...
    1. 14.05.2013 18:03

      Visādā ziņā - kaut kas ekstravagants un laika apstākļu ziņā kas neredzēts?!

      Ielādē...
  4. 14.05.2013 18:10

    VISPĀR - šodien man pagasta centrā (ciemojoties pie vecāka gada gājuma cilvēkiem un parunājotis par dzīvi): nedaudz pie sevis jāsmejas. Par to, ka visi Tomam Bricim "mutē teju jāskatās". Lai uzzinātu par laiku nedēļu uz priekšu. Tagad visi sašūmējušies par to, ka apmēram piektdienā "ap +30 gaidāmi". Tas jau nekas, ka neviens līdz šim un arī šajā nedēļā nepārbaudīs- vai runātais piepildīsies vai nē... Un, ka vismaz manā galā, pie jūras, šie "+30" diezin vai... Pats galvenais, ka Ētera Personība to pateikusi. Un visgalvenākais, lai kļūtu populārs- nav obligāti dziedāt, būt aktierim vai taisīt kādus "dzeltenus skandālus". Reizēm arī laika ziņas var kā šovu taisīt. Tas gan tikai izredzētajiem paredzēts :)) :))

    Ielādē...
  5. 14.05.2013 18:07

    No manis vakarā būs raksts kā manas pārdomas par šādiem laikapstākļiem.

    Ielādē...
    1. 14.05.2013 18:11

      Gaidu ar nepacietību :)

      Ielādē...
  6. 14.05.2013 12:10

    ...lai gan tās pašas GFS līknes visai bieži un radikāli mainās... tas, kas ir tagad, tā var vairs nebūt pēc 1/2 dienas.

    Ielādē...
    1. 14.05.2013 18:15

      Tagad šī paša līkne - izskatās vēl nedaudz savādāka. Mazāk nokrišņi, bet maija beigas drusku siltākas (lai gan "vēsas" vēl aizvien). Kas būs atkal pēc 6 stundām?

      Ielādē...
  7. 14.05.2013 20:10

    Man gan patīk šādi laikapstākļi. Vismaz ir kā kompensācija par bezgalīgi garo ziemu un auksto martu un aprīli.

    Ielādē...
    1. 14.05.2013 20:18

      Savā ziņā jā.

      Ielādē...
    2. 15.05.2013 01:36

      Es arī tikai par, kā jau ne reizi vien biju apliecinājis iepriekšējos komentāros. Ziema tiešām ievilkās gara, un tieši tā vairāk "apēda" pavasara daļu. Ceru, ka pavasaris neatgriezīsies vasaras laikā.

      Ielādē...
  8. 14.05.2013 21:14

    Paldies Maiklam par saturīgi konstruktīvu rakstu par tropisko klimatu Latvijā!!

    Man bija saldais ēdiens lasot rindkopas!! Es nebrīnīšos, kad daži "indivīdi" pēc dažām dienām sūkstēsies par +30*C, ka atkal nav labi :D !! Es negribu lai Lv pēc dažiem gadu desmitiem ziemas meteorloģiskie apstākļi ieilgtu līdz 6 mēnēšiem!! Uz kādu pētījuma bāzi tad tie krievu zinātnieki runāja, ka mūsu klimata joslā pavasaris fakstiski izzudīs? Vai tā nebija "dzeltēnā pīle"?

    Gaidīšu Jūliju Maijā ar prieku !!

    Ielādē...
    1. 14.05.2013 23:03

      (off...) man saldais ēdiens ir tā ziņa - ka hokeja pasaules čempionātā Latvija (lai arī pagarinājumā piekāpās Somijai ar 2:3) saglabāja vietu elites divīzijā vēl uz 1 gadu. Karstums, ja tas atnāks, piecietīšu- zinu, negaisi tad nāks. Kas attiecas uz Krievijas portāliem, tad tajos publicētajiem rakstiem par klimata pārmaiņām- ir pavisam zema ticība, tur viss pakārtots vien reitingu celšanai. Un ziņu "dzeltenums" tam ir visai pateicīga lieta.

      Ielādē...
      1. 15.05.2013 01:42

        Karstums man tikai pozitīvi vērtējams. Bet par hoķi - Latvija vietu elites divīzijā nodrošināja jau vakar, kad vinnēja frančus un austrieši zaudēja krieviem. Šodien bija tikai cīņa par godu un mundieri, un arī to mūsējie paveica godam - pēc neveiksmīgā sākuma un reālajiem izlidošanas draudiem izcīnītā 11. vieta kopvērtējumā nav nemaz slikti! :)
        Bet par krievu portāliem runājot - pilnībā Tev piekrītu. Tikai tas neattiecas uz krievu portāliem vien, arī citur tās pašas tendences valda... Dzeltenā prese ir dzeltena jebkurā pasaules vietā...

        Ielādē...