Mezoskalas atmosfēras procesi - "Polar low"

Mezoskalas atmosfēras procesi - "Polar low"

Visparigi

“Polar low” ir meso skalas ciklons, kurš veidojas virs atklātiem ūdeņiem intesīvas konvekcijas rezultātā uz pola pusi no polārās frontes.

Raksturlielumi

Parasti horizontālais garums ir 100-500 km bet var sasniegt arī 1000 km, un dzīvo 12-36 stundas. Horizontālais patstāvīgais (10 min vidējais) vējš > 27 kt (14 m/s) . Vidēji maksimālais patstāvīgais vējš sasniedz aptuveni 46kt (24 m/s) , bet var pārsniegt arī 64 kt (32 m/s), kas atbilst tropiskajam ciklonam. Registrēts pat 90kt (46 m/s) kas atbilst Saffir-Simpson skalas 2 kategorijai. Iespējama zibeņošana kā arī tornado. Raksturīga ļoti intensīva snigšana.

Dazhreiz tiek saukts ari par polāro mezoskalas virpuli (“polar mesoscale vortex”) , arktisko orkanu (Arctic hurricane)” uc 

Struktura

Var izdalīt divu veidu strukturu grupas: spiralveida un kommatveida. Sistēmas centrā var būt no makoņiem brīvs apgabals (“acs”)  līdzīgi kā tropiskajiem cikloniem. Spirālveida “polar low” struktūra biežāk sastopama tālu no polārās frontes. Savukārt kommatveidīgā parasti veidojas tuvāk polārajai frontei.

Dažos rakstos komatveidīgās struktūras netiek klasificētas kā “polar low”.

Veidošanās

Veidojas, kad pār neaizsalušu jūru virzās ļoti aukstas gaisa masas (T500 hP < -40C). Noderīgs parametrs prognozēšanā ir “boyden index”,

Iespejamiba Latvija

Retos gadījumos polar low var izveidoties baltijas jūrā un skart Latvijas baltijas jūras piekrasti  "Polar low" vai tai līdzīga struktura tika novērota 2012 gada 4 februāra naktī, kad ūdens temperatūra bija +3C, un T500 hPa augstumā bija mazāka par -40 C.

Satelīta uzņēmums infra sarkanajos staros.

No attēla redzmas, ka virpuļa zaru virsmas temperatūra ir zemāka par arpus virpuļa mākoņu temperatūru. Tas nozīmē, ka virpulī konvektīvie makoņi sasniedz lielāku augstumu.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 16.07.2012 10:47

    WOOW! Paldies par rakstu:)

    Ielādē...
  2. 16.07.2012 19:43

    Paldies par nelielu ieskatu, šāda ciklona veidu nebiju dzirdējis!

    Bet, man ir jautājums - vai un ar ko šis ciklons redzami (uz zemes) atšķiras no parastā ciklona? Teiksim, vai šim ir lielāki nokrišņi, vai šis ir tikai virs jūra, vai ienāk arī iekšzemē. Vai šī ciklona ietekmē ir novērojamas kādas neikdienišķas parādības, netipiski zema temp. utt..

    Paldies!

    Ielādē...
    1. 16.07.2012 20:42

      Vasarās- masīvi negaisi/ lietus Latvijā. Ziemā- izteikta snigšana, putenis.

      Ielādē...
    2. 16.07.2012 20:59

      Parastie vidējo platumu cikloni veidojas uz polārās frontes un tiem ir raksturīgas atmosfēras frontes (siltā, auksta, oklūzijas). Savukārt "polar low" veidojas prom no polārās frontes. "Polar low" mehānisms ir gandrīz tāds pats kā tropiskajam ciklonam un tiem nav atmosfēras frontes. Polar low "barojas" no konvekcias, kamēr "parasto ciklonu" energījas avoti ir citi detalizētāk šeit . Šie veidojumi var būt mazkustīgi, kā dēļ lokāli var būt ļoti daudz nokrišņu (ir reporteti pat metrs sniega).

      Un ir vēl viena ļoti būtiska atsķirība - "polar low" veidojas un pārsvarā barojas tikai virs atklātiem ūdeņiem. Nonākot virs sauzemes tie strauji izjūk. Tieši tā pat kā tropiskie cikloni.

      Pēc būtības labi attīstīts spirālveida "polar low" ir prakski identisks tropiskajam ciklonam ar visu aci utt.

      Tikai paši lielākie "p… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

      Ielādē...